neděle 24. srpna 2014

16. 07. 2014, Sýrová průtrž mračen

V těchhletěch dnech panuje v Dánsku klídeček. No jo, jazz taky, ale hlavně klídek, což je prý dokonalý příznak prázdnin. Dánové i studenti odjíždí pryč z Aarhusu na dovolenou, moc turistů sem nejezdí... Město je zkrátka prázdnější než obvykle. Mně to teda tak nepřipadalo, ale co já si můžu vyskakovat, žejo, když tu jsem sotva 6 týdnů. Toto mimo jiné znamenalo následující: nejen, že v Arle nebylo moc pracovníků a tedy nic moc co uklízet, ale taky to, že místo normálního počtu 7 uklízejících dívčin jsme tam byly čtyři. Takže jsme většinou zůstávaly déle a extra práci si dělily, ale to mi vůbec nevadilo - teď jsou prázdniny a já už nebudu mít přes školní rok takovou příležitost si vydělat a naškrábat nějaké hodiny, aby mi přiznali SU.
Co mi však vyrazilo dech bylo, když jsem ten den přišla do práce a na obrovském stole ležela tak plus mínus tuna sýrů (odchylka 5g). Milion balíčků několika druhů cheddarů, ementálů, feta sýrů, nějaké hermelínového typu ... A k tomu všemu slova naší supervisorky: "Berte, kolik chcete, co si nevezmete, to se vyhodí."

No, a přece se to nevyhodí, že.

15. 07. 2014, Jazzový festival

O velkolepém týdenním jazzovém festivalu v Aarhusu jsem četla už snad doma.
Prý je to jeden z největších jazzových festivalů nejen v Evropě, pokud ne největší, a milovníci jazzu a pohody se sem sjíždějí z celého světa. Tento rok se festival konal od 12.7. do 19.7. a denně se na několika místech po celém městě (resp. po celém centru města) odehrávalo různé množství koncertů. Některé byly zdarma, jiné za peníze, ale podle mě bylo zbytečné si koupovat lístky na placené koncerty, když ty zadarmo byly jistě kvalitativně srovnatelné. Haha. No, ve zkratce - s jazzem si každý spojuje pohodu (teda aspoň já :D), a takový byl Aarhus celý týden. Naprosto superky pohodový.
Stačilo jen jít po městě a našpicovat uši. Odněkud ten jazz prostě šel.

Takové posezení s kamarády několik desítek metrů od živé jazzové kapely automaticky dostane zcela nový rozměr. Musíte se na všechno ptát dvakrát, protože neslyšíte, to jo :D ale jinak ... paráda!
Pokud se nebaví o politických záležitostech.
Někdy se cítím jako takový ťunťa, když se všichni baví o politice doma a ve světě a já ... se nějak nezapojím nebo tak protože ... protože proto no.
A tak.

12. 07. 2014, První sobotní úklid

Tak jak byl včerejší páteční den na jedničku a plný superky okamžiků, tak byla hned následující sobota pravým opakem.
Já jakožto nezvyklá pít jsem si v pátek večer dala trochu vína i přesto, že jsem věděla, že budu muset druhý den cca v 8:00 vstávat, jet 7 km k Arle a potom tam 4,5 hodiny uklízet. Ráno tedy bylo těžší, než by mělo být, a to co mě čekalo v Arle - o tom už ani nemluvím.

Místo jednoho patra, na které máme vyčleněné 4,5 hodiny, jsem měla v tento krásný den na starost rovnou patra dvě. Takže tak, jak jsem s mírným bolehlavem opouštěla své dánské bydliště v 8:00 ráno, tak jsem se do něj o cca 10 hodin později vracela - jen s intenzivnějším bolehlavem a kručícím žaludkem.
Díky bohu, že je v Arle v každém rohu automat na 9 různých nápojů, z nichž je jeden káva! Sice hnusná, ale obsahovala kofein.
Více se o takovém dni ani napsat nedá.
...

středa 30. července 2014

11. 07. 2014, Aarhuští Bambi

Ten den nezačal zrovna nejlíp.

Sasan mi dal rozpis na další týden, který mi tak trochu nekorespondoval se stabilním rozvrhem v Arle, tj. od 17:00 do buďto 18:30 nebo ve středy 19:30 ve všední dny - z toho vyplývá, že jsem v sendvič baru mohla brát akorát dopolední směny max. do 16:00, abych se stihla přepravit.
A tak jsem musela konečně s pravdou ven. Já jsem se fakt chystala mu to říct co nejdřív, no bohužel jsem nenašla odvahu. Nebo spíš jsem nikdy nevěděla jak začít. Ale po tomto výkonu bych si mohla říkat "zasloužilá umělkyně", protože z toho nakonec Sasan vyšel tak trošku jako miniblbeček.
Ale co, to je KARMA!

sobota 26. července 2014

10. 07. 2014, Spiknutí úředních orgánů aneb Jak jsem si založila účet z běžeckého pásu

Když už jsem tedy měla v ruce krásnou smlouvu č. 2, řekla jsem si, že by nebylo na škodu opět a zas navštívit nějaký super úřad, abych jim tuto krásnou novinku oznámila. Ne, že bych se chtěla nějak extra chlubit, ale nějaký trest z jejich strany v podobě 70% daně z první výplaty za to, že jsem něco neoznámila, se mi nechtělo podstupovat.
Ale protože jsem chytrá, už jsem nemusela vážit milion kilometrů dlouhou cestu na daleký SKAT, ale poctila jsem International Citizenship Service několik set metrů od mého bydliště svou historicky druhou návštěvou. Vybrala jsem se tam hned z rána, abych nemusela čekat v případných dlouhých řadách - a vyplatilo se. Sotva jsem přišla, už se mě ujal jistý úředník, s kterým jsem měla řešit příslušné věci.

09. 07. 2014, Arla

V úterý, 8. 7. se můj výlet do Horsensu opakoval - jen s tím rozdílem, že ten den k nám přibyli dva Chorvati, (manželé Tomislav a jméno-ženy-nevím), takže to šlo více od ruky.
Strašně jsem se pobavila na těch dvou Chorvatech! Dokud mi neřekli odkud jsou, tipovala jsem je na Čechy. Takové ty typické vesnické Čechy. Ponožky v sandálech, triko v kalhotách, česko-anglický přízvuk ... a k tomu takové ty slovanské rysy ve tváři.
No a to Chorvati.
No prosím.

pátek 18. července 2014

07. 07. 2014, BioCleanerka

Karma opravdu existuje - jinak si to jednoduše neumím vysvětlit. Jak bych JÁ  jinak  přišla k uklízecímu jobu? Teď mi karma vrací všechny ty neuklízecí soboty a náš pokoj na intráku...

Tohle pondělí bylo jako každé jiné - na 11tou do práce, potom jsem chtěla jít do fitka. Kolem třetí mi zvoní telefon, neuložené číslo, hm, zajímavé. Zrovna jsem dělala sendvič, tak jsem to nezvedla, ale sotva jsem neměla plné ruce práce, volala jsem zpět. Měla jsem tu-še-ní, že to bude něco super.
No a bylo.

úterý 15. července 2014

06. 07. 2014, Summertime sadness

Tahle neděle byla prostě divná, celá, už od začátku.
Klasicky na 11tou do práce, šichta do 4.
Ten den jsem se konečně odhodlala zeptat se Sasana na prakticky naprosto normální otázku, ale já jsem přemýšlela už tak 3 dny, kdy se ho na to zeptám; a to kolik hodin PŘESNĚ mi bude schopen a ochoten posílat měsíčně na SKAT (tedy, kolik hodin mi dá oficiálně a kolik na černo). Samozřejmě, kdyby to byl normální, dánský, čestný zaměstnavatel, tak by mi poslal tolik, kolik jsem si odpracovala, ale protože to je Íránec, jeho střední jméno je "oklamat", a tak se musím potom přemáhat a ptát se ho na takové otázky, že. Toto je pro mě jako pro studenta klíčové - musím mít měsíčně min. 43, aby mi bylo povoleno dostat SU.
Jeho věta "obvykle posílám 10 - 15 hodin za měsíc" mě proto rozesmutnila, ponořila do myšlenek "co já teď jako budu dělat" a donutila si okousat nehty.

Když jsem mu vysvětlila svou situaci, tak si to zapsal. Tečka. Ani slovo. A já na něho teda, že "oukej, říkáš 10 - 15 hodin, já potřebuju 43, tak to si budu muset něco jiného najít k tomu". Tak to jen tak pokýval hlavou, a taky nevydal žádný zvuk.
Debil.
A tak jsem večer přišla, a začala opět a zas rozesílat životopisy.
Ještě, že mám ty holky spolubydlící takové, jaké mám! Vzaly víno, skleničky, svíčky a sedly jsme si na schodíky před dům a povídaly si. A bylo fajn. Potom přišel i soused Phuong nebo jak to, čistokrevný asijsky Dán, a bylo to taky fajn. Povídali jsme si o hororech!
Tak mi pak v hlavě jeden běžel. Jak nějaká nestvůra mučí Sasana.
Ach jo.


sobota 5. července 2014

03. 07. 2014, Výměsíčí anebo Pojďme spolu rekapitulovat

Tak, je čtvrtek 3.7., a s tím hned dvě významné chvíle!
Je to přesně jeden kalendářní měsíc, co mé malé, skromné, české já přebývá v Aarhusu
a zároveň
slavím přesně 20 a třičtvrtě!
Když si to tak vezmu, tak to byl poměrně úspěšný měsíc. Především hodně nezvyklý.

02. 07. 2014, Bad speaking day

Sem tam zkrátka nastane určitá konstelace hvěz, a já se ten den neumím pořádně vyjádřit, ať už mluvím v jakémkoliv jazyce. Takové dny jsem si zvykla pojmenovávat sama pro sebe jako bad speaking day. A to mi jako omluva pro sebe samotnou stačí. "Nevadí, dneska je jenom bad speaking day, nejsi blbá, to se tak někdy prostě stává."

Tento den byl oproti předešlému win - win- win dni naprostá katastrofa. Byla jsem celkem nevyspaná a unavená a navíc jsem pracovala ten den jen se Sasanem, který je vždycky se vším nespokojený. A aby toho nebylo málo, tak hned z rána přišlo tak milion lidí a on byl zas na nervy a lítal tam jak zběsilý a řval na mně, že jsem pomalá.
(tento GIF reprezentuje mě, ne Sasana - jen pro pořádek)

01. 07. 2014, Can you stay couple of hours longer?

Do práce jsem měla jít ten den na 11:30 s tím, že jsem měla v 3 končit. Celá natšená jsem si nabalila věci rovnou i do fitka, že potom to prostě musím jít okouknout, když ho mám od práce takových 200 m. 
Poprvé jsem ten den pracovala se Shailou, sympatickou, usměvavou, cca 155 cm vysokou maželkou od Sasana, která mluví výborně persky a tak průměrně dánsky. 
Takže ta naše komunikace je hrozně super. 
Nejvíc miluju, jak píše papírky s objednávkama. 

30. 06. 2014, První výplatička, juchuchu

Protože je dnes poslední den v měsíci, nastává v celém Dánsku kolektivní radost. 'Juch juch juchuchuch', říkají si všichni Dánové. A poslední červnový den jsem si popodfúz juchuchujkala i já.
Tady to funguje s výplatama totiž tak, že zaměstnavatelé posílají na účet výplatu předposlední nebo poslední den v měsíci; zkrátka aby 1. den v novém měsíci už na účtu zářila místo nuly nějaká nová, nejméně 4místná sumička.

Na to, že jsem oficiálně začala pracovat až od 17.6., jsem dostala pro mě celkem fajn částku - i když, jak jsem psala v článku o SU, našel "můj Sasanek" skulinku, díky níž mi mohl alespoň za červen dát beztrestně nižší hodinovou mzdu a všechno na ruku.
Whatever. Nějaké peníze mám a to mi teď stačí.

30. 06. 2014, SU

S dívčinou, která se ze stejného důvodu rozhodla přijet do Dánska taky tak brzo, jsme se domluvily, že v pondělí 30. 6. skočíme do školy se poptat jisté kompetentní úřednice na SU, neboli na finanční příspěvek od státu pro studenty.
Dáni to mají easy peasy - jim jenom stačí dostat se na vysokou školu, a už automaticky dostávají 5 753 DKK (tj. 21 268 Kč) měsíčně.
Ne, to není překlep.
Takže si to zrekapitulujme - nejen, že je zde studium zdarma, oni tady Dánům za to, že studují, dokonce i platí.

Slyšela jsem ale, že se mladým Dánům moc studovat nechce. I přesto.
A potom, že neví, kde je Česká republika.
Anebo kolik je 13 na druhou.


čtvrtek 3. července 2014

29. 06. 2014, Já už si chci vyprat!

Na to, že jsem spala asi 4 hodiny, jsem měla celkem dost energie.
Jediné moje štěstí bylo to, že jsem byla v práci na 4 hodiny a i to ještě ne s šéfem. Ale s Rezou.
Ano, s Íráncem Rezou, který mě několik dní předem bombardoval SMSkama a voláním a potom byl strašně zahanbený, když jsme se v den mého hnusúklidu viděli.

28. 06. 2014, Anka má narozeniny

A tak nastala sobota, dvacátého osmého. Den, o kterém jsem už snad od začátku měsíce věděla, že se náš superbyteček promění v párty místo, protože spolubydlící Anka slaví narozeniny.

Dokonce jsem ten den neměla ani práci, tak jsem s radostí pomáhala Lence a Ance všechno připravit. Ráno jsem akorát skočila na poštu pro balík z domova, kde na mě čekal poklad v podobě 13ti BeBe (s těžkým srdcem jsem se podělila ... ale podělila!) a jedno překvapeníčko od maminky a další nepotřebné věci, jako třeba knihy nebo papuče, o které jsem si požádala. Každému je jasné, že šlo hlavně o ta BeBe.
A pak už se jen vařilo a připravovalo a foukalo balónky a ...
A čas plynul neskutečně rychle.

27. 06. 2014, Konec školního roku na dánský způsob

Už v úterý jsem si všimla, že se po Dánsku promenádují mladé holky s námořnickýma čepicema. Nejdřív jsem si myslela, že je to recese, hnutí nebo součást nějaké (politické?) kampaně... Pak jsem se ale dozvěděla, že tyhlety student caps nosí studenti, kteří právě dokončili střední školu.

Taky jsem se dozvěděla, že existuje několik druhů těchto čepic - viděla jsem nejen červené, ale i modré či černé a každá má svůj význam - Noemi mi to vysvětlovala tak, že například černou nosí ti, kteří chodili na technické gymázium a červenou zase ti, kteří chodili na jinou školu. Nevím, je to jen příklad.
Je to celkem pěkná tradice, prý už někdy od 19. století a taky se s tou čepkou pojí nějaké pověry a zvyky, ale o tom jsem žádné konkrétní příklady neslyšela.

26. 06. 2014, International Citizen Service

Protože jsem měla tento den volno, rozhodla jsem se ho věnovat (doufejme) posledním vyřizovačkám. Zbývalo mi zařídit tax card a s tím spojený bankovní účet - konečně! Naštěstí jsem ve správný čas narazila na správného člověka, aby mi řekl, že se opravdu nemusím opět a zas trepať na tom poondenom bicykli daleko na konec světa na SKAT, aby si tam zase nějaká ropuška chránila své dánské teritorium před jakýmkoliv cizincem, ale že hned kousek od domu, tj. přímo v centru, se nachází International Citizen Service, což je místo, kde většinou cizinci přijdou a vyřídí si vše naráz. Teoreticky.
VY-NI-KA-JÍ-CÍ, že jsem na to přišla u konce vyřizování všeho potřebného. Ale aspoň jsem na to přišla. Tak jsem si tedy šla pro svou vytouženou tax card tam.

čtvrtek 26. června 2014

25. 06. 2014, Pat a Mat

Ráno jsem se probudila s neskutečnou energií.
Okej, bylo to asi v 9:30.
Ale ta energie, to je pravda. Věděla jsem, že teď, když mám to povolení k pobytu, už bude všechno jednodušší. Byla to vlastně vstupenka k oficiálnímu pobytu v Dánsku se vším, co k tomu patří.

Teď jsem si tedy mohla zajít na městskou komunu, abych se zaregistrovala na registru obyvatel - tedy dostala přidělené CPR číslo (něco jako "dánské rodné číslo") a vybrala si doktora. Otvíralo se v deset, tak jsem tam chtěla být co nejdřív, abych tam moc dlouho nečekala. Beztak tam zase bylo milion nových Íránců, kteří sem přišli úchyláčit.
(Už jsem předpojatá, já vím.)

24. 06. 2014, Dvě třetiny chlapů z Íránu jsou úchylové

Ten den večer jsem na facebookové stránce narazila na výhodnou nabídku učebnic pro můj program. Jen pro pořádek - na první 3 semestry si mám koupit 5 knih, které by mně při koupi se školou stály POUHÝCH 2700 DKK (tedy cca 9 942.98 CZK, data z Googlu). K tomu si samozřejmě musím koupit nějaké sešity, laboratorní plášť (i když vlastně, ten mám doma! juch) a nějaké bezpečnostní brýle. To radši ani nepočítám, kolik by to celkově bylo.

No, ale k věci - milý íránský chlapec (ano, zase Írán) nabízel 4 tyto knihy z celkových pěti + laboratorní set (pinzeta, nůžky, plášť brýle) za 1200 DKK (tedy cca 4 419.10 CZK, data taktéž z Googlu). Hned jsem mu psala celá šťastná, že jaká paráda, že si je od něho určitě hned teď koupím, že ušetřit 5 a půl tisíce za knihy je prostě SEN.
Jeho první otázka na mou zprávu "chci si koupit tvé knihy" byla, jestli jsem vdaná.


23. 06. 2014, Hnusúklid

Některé dny zkrátka nestojí za zaznamenání. Anebo alespoň v momentě, kdy o tom přemýšlím.
O některých momentech v rámci dne naopak hned pár vteřin po udání vím, že to bude skvělý námět na článek. Dokonce se někdy i stane, že už mám v hlavě přesné věty, o nichž namyšleně vím, že v článku vyzní doslova awesome ... anebo mám alespoň stvořenou osnovu nebo tak.
Ale potom, když sednu k počítači, je v hlavě prázdno.
Anebo se děje toto:

úterý 24. června 2014

22. 06. 2014, Jackpot

Někdy má člověk na určité věci prostě štěstí.

A já jsem začala  s oblibou říkat, že se spolubydlícími na bytě jsem prostě vyhrála jackpot.
Nemyslím teď to, že mi Lenka donese sushi. Ani to, že jí můžu ujídat její bombové dortíky nebo tak. Ani že mi Anka vždy nabídne nějaké smoothie, které s oblibou dělá. (Ano, někdy se tu cítím trochu jak příživník.)
Tak nějak mi dávají najevo, že jsem mezi ně zapadla a já se díky nim můžu cítit tady doma fajn.
Vždycky se dozvím, co nového v práci, co nového tak všeobecně, a jsem ráda, že se se mnou baví, jako bych tu s nimi nebyla jen 3 týdny, ale odjakživa. Nejvíc mě baví, jak Lenka vypráví story o určitých lidech z práce - a to ještě tím svým stylem.
To se prostě nedá nesmát.
Je to takové jiné soužití než doma nebo na intráku - pořád trochu odstup a oťukávání se, ale přitom hrozně moc super fajn.
Ale to neznamená, že mi domov, Třinec, intrák či Čadca nechybí - naopak.
A tak.
Dneska je to nuda, dneska jsem jen potřebovala světu sdělit své pocity.
Ámen.



neděle 22. června 2014

21. 06. 2014, Íránec, Lidl a skorogaypárty

Tak, jak jsem si pochvalovala předešlý den v práci, tak byl ten sobotní oproti tomu doslova horor.
Sice byl nějaký fotbal, ale šéf teda rozhodně nebyl tak super, jako den předtím.
Navíc jsem pracovala dopoledne, takže bylo celkem busy, takže jsem včera udělala tak milion a půl sendvičů č. 3 a cca čtyři sendviče č. 5. A do toho Sasanova (šéfova) nervozita a debilní, zcela bezpředmětné připomínky - jednou ti řekne "dej na ten sendvič 3 kolečka choriza" a podruhé jsou 3 kolečka čoríza na tom samém typu sendviče málo. No a já se můžu zbláznit, že, protože nikdy není nic dobře. Ale co, zatím cajk.
A jako extra bonus k tomu jsem pracovala poprvé s 45 - 50ti letým Íráncem Rezou, který byl na pracovišti super, ale potom získal moje telefonní číslo, takže už mám několik zmeškaných hovorů a esemesku z otázkou, jestli mám ráda pizzu.
 

sobota 21. června 2014

20. 06. 2014, Lekce ze sendvičbaru

Už jsem si tak nějak zvvykla na to, že moje dny se pomalu ale jistě stávají stereotypní. Tři dny do práce a pak den volna. Teda okej, je to tak akorát poslední týden, ale člověk cítí, že je potřeba každý den naplánovat trochu rozdílně, jinak se zcvokne.

Včera byl v práci první den, kdy jsem s šéfem byla sama. A když jsem to zjistila, tak jsem si říkala: "Proboha, to bude šichta." ...Už i Noemi i ostatní mě upozorňovali, že je prostě strašný "streser" a puntičkář a nemám si ho brát k srdci. Až tak moc. Ale dá se to, když ti řekne "namaž ten chleba celý, až úplně do krajů", ale já mám tu majonézu úplně všude, i v krajích, i ve vlasech, tak mu říkám "ale jo, mám ji tam, úplně všude!". No jaká odpověď se mi asi dostane? "Ne, nemáš ji všude, podívej." A veme ten patlák a ještě jednou vrstvou majoly ten chleba přejede po stených místech, kam jsem už jednu krásnou, hladkou, tenoučkou vrstvičku majonézy ladně aplikovala.

Lekce č. 1: Na každou kritiku říct: "Ahaaaaa, oukeeeej, tak jooooo, super, fájn". A za tím si třeba tajně česky zanadávat.

čtvrtek 19. června 2014

18. 06. 2014, Right in your face, SKAT!

Vzhledem k tomu, že jsem v úterý dostala krásnou, voňavou smlouvu - ještě teplou z tiskárny, mohla jsem si během svého včerejšího dne volna zopakovat cestu na úřad (SKAT), abych se opět a zas jednou pokusila požádat si o povolení k pobytu; tentokrát z důvodu práce. Ve formuláři, který bylo potřeba vyplnit, bylo napsáno, že si mám přinést pas, jednu fotku pasového formátu, smlouvu od zaměstnavatele a tento vyplněný formulář. Vše jsem měla, juchů!
Teď už mi akorát zbývalo si přivstat, nasednout tentokrát už na svoje kolo, a vyjet vstříc legálnímu pobytu v Dánsku.
Teda, nejdřív vstříc tomu debilnímu ultramega kopci.

úterý 17. června 2014

17. 06. 2014, Realita

Malá fakta uvádějící budoucí dánskou študentku do pozemské reality:
  • Dánové většinou neví, kde je Česká republika, a když tuší, tak je to Czechoslovakia.
  • I tady se prý krade. (i když jsem to ještě nezažila - až na to půjčovací kolo)
  • Dánové nepijou jako Dáni, ale jako Švédi. A to každý den v týdnu.
  • Po víkendech tu ty ulice ZAS TAK čisté nejsou.
  • I v zemi s jedněmi z nejšťastnějších obyvateli se můžete jednou za čas cítit smutní.


... ↓↓↓ ...

pondělí 16. června 2014

16. 06. 2014, Sendvičmejkr, jou!

Tak a je to tu, a jsem nejšťastnější na světě.
Mám džob.
A celkem fajn džob.
Dělám sendviče a burritos a tacos a saláty a nalívám polívky a ... ježiš, co ještě dělám? Jo, ještě se usmívám na všechny zákazníky, protože nic víc publikovatelného dánsky neumím.
A mám super červené polo tričko a k tomu černou zástěru s ručníkem, který mám věčně ušpiněná od guacamole nebo od nějaké jiné super barevné věci.

sobota 14. června 2014

13. 06. 2014, Jiný život

Tak nějak mi došlo až včera, že tohle, co momentálně žiju, je něco úplně jiného než cokoliv, co se mi dělo doposud.
Celkem paradox je, že jsem si to uvědomila u vybírání pracího prášku.

čtvrtek 12. června 2014

11. 06. 2014, Lakrids

Tak, jak se předešlý den nesl v duchu "jupí", tenhle den prostě už od rána byl tak akorát na...
Protože jsem si den předtím vyžebronila potvrzení ze školy, že tam v srpnu 2014 opravdu nastoupím, už mi nic nebránilo v tom si zajet na úřad a konečně udělat první krok k tomu, abych zde byla normálně legálně vedena jako občan, student, mohla si konečně založit účet... a aby mi mohly být strhávany daně... a plno dalšího. Už mi chyběly jen pasové fotky, o nichž jsem si myslela, že jsem si je přivezla z ČR.
Nepřivezla. 
A tak jsem musela podstoupit fotografování na pas v tom samoobslužném automatu.
Bylo 7:30 ráno a já jsem dostala do ruky nejhorší pasové fotky ve svém životě, čímž začal den plný hovienok.

středa 11. června 2014

10. 06. 2014, Hledám práci, zn. cokoliv bez dánštiny

Včera to byl dlouhý den!
Ale úspěšný. V jistém slova smyslu.

Ten den jsem vymámila potvrzení od školy, že v srpnu 2014 stoprocentně nastoupím (pro úřady - tedy, aspoň jsem si myslela), zařídila si dánské číslo (osmimístné!), absolvovala první pracovní pohovor, obešla s určitou úspěšností několik mých potencionálních budoucích pracovišť.
A nachodila a najezdila určitě minimálně 30 km. Bez nadsázky.
Jo a nechala si ukrást CityBike.

úterý 10. června 2014

09. 06. 2014, Marselisborg Strand aneb i v Dánsku je horko

Z mého okna až tak není vidět, jestli to slunko sluní o sto šest anebo jen tak jemně posílá paprsky, a tak jsem si na naši dopo/odpolední čtecí vycházku do parku oblíkla normální dlouhé (černé) gatě, protože už tohleto počasíčko moooc dobře znám; slunko se dělá, že svítí, ale přitom to na kraťasy není.
Teda to jsem si jenom myslela. 


pondělí 9. června 2014

09. 06. 2014, Co stálo za povšimnutí či udivené pozdvižení obočí #3

Už tu dlouho nebylo něco z edice...

Ze začátku na mně padalo všechno to nové, a já jsem nestačila říkal "whaaaaaaat" a vkládat to do článků.
Teď už je frekvence takových překvapivých událostí, faktů apod. menší, nicméně to neznamená, že to tu není emejzing, a že mě tu denně něco nepřekvapuje.
Upozornění předem: Tenhle článek nebude žádný boom.
:(

neděle 8. června 2014

08. 06.2014, Běh Aarhusem

Vzhledem k tomu, že mě ráno (dobře, dopoledne) probudilo bujaré povzbuzování z důvodu právě probíhajícího půlmaratonu, byl tenhle den tak nějak předurčen k tomu, abych šla konečně pořádně běhat i já.
Teda, už včera jsem se odhodlala zahodit všechny předsudky typu "ježiš, oni na mně budou čumět, já nemám ráda běhání po ulicích" apod. a vykonat svůj historicky první aarhuský běžecký počin okolo přístavu kousek od baráku.

sobota 7. června 2014

07. 06. 2014, Vestergadefest aneb let's celebrate whatever to get drunk


Dneska ráno (ehm, asi v 11) na mně spolubydlící Lenka:
"Ideš so mnou na festival?"
Si řikám, jéj, super, festival, wohoou! Jasné že jdu!

Po cestě jsem se dozvěděla, jaký že to vlastně je festival. V létě je v Aarhusu velmi oblíbené pořádat takovéto minifestivaly (Vejfesty = uliční festivaly), které se vždy konají na jedné určité ulici. A každý týden - nebo prostě v nějakém časovém intervalu - na jiné.
Upřímně mi to trošku přijde jako 'Pojďme si udělat festival, abychom měli příležitost se opít', ale whatever, je to vlastně dost cool nápad.

06. 06.2014, Frajdej najt

Tento den se zapíše do historie.
Den, kdy jsem vyšla v Dánsku poprvé ven jak sedlák.

pátek 6. června 2014

Byteček a bydleníčko


Takovéto superkrásné dveře mě vítaly hned první den v Aarhusu - v místě, které mám teď na nějaký ten čas nazývat "domov".
A vlastně stále mě vítají každý den. :)

čtvrtek 5. června 2014

FAQ aneb pořád to samé dokola

Sice jsem už tyhle otázky zodpověděla každému tak milionkrát, ale až se mě na to někdo zase zeptá, pošlu mu tohle a bude pokoj O:)

05.06. 2014, Grundlovsdag

Dneska je v Dánsku státní svátek - Grundlovsdag, neboli Den ústavy.
A co takovému dni předchází?


Něco podobného viselo po celé nákupní ulici (ke které to jakožto v-centru-bydlící mám tak 2 minuty chůze). Jakožto holka, nemusím ani umět dánsky, abych to dokázala pochopit. Zkrátka a dobře... Všechny butiky byly včera otevřeny až do 00:00 - a co víc, většinou bylo všechno za polovic.

(haha, rýmuje se to) 

středa 4. června 2014

04. 06. 2014, Co stálo za povšimnutí či udivené pozdvižení obočí #2


Uplynulo jen o něco málo více 24 hodin od doby, co jsem si v hlavě sesumírovala věci, které jsou v Dánskujiné než u nás, a sepsala je v tomto článku.
A teď už jich je zase tolik, že to musím "hodit na papír".
Věřím, že až se na tyhle články podívám za několik měsíců, budu si klepat na čelo, protože mi to bude připadat normálním, ale teď... 

04. 06. 2014, Všudypřítomný dánský mámvpičismus

Dáni jsou prostě...
Jo, to bude to slovo.
Sedí na schodech a jedí.
Nebo si vytáhnou stůl před vlastní barák, lidi kolem nich chodí, a oni jedí.
Anebo si taky oblečou celkem fajn elegantnější letní šaty / oblek a k tomu nike běžecké tenisky. A vadí jim to? Vůbec.
Je to totiž normální.

úterý 3. června 2014

03. 06. 2014, Co stálo za povšimnutí či udivené pozdvižení obočí

...sotva jsme vystoupili z trajektu a já viděla ceduli "Danmark" jsem si uvědomila, že jsem to zvládla. Jsem prostě tu. Jdu tu studovat a žít a tak.

Splněný sen.

Hned na úvod mě zarazila jedna věc. Rovina. Mohli jste se podívat vlevo, vpravo... Nikde žádný kopec či kopeček. Aspoň teda prvních 20 minut na dánské pevnině. .. a od té doby jsem ty dánské "kuriozity" začala počítat.

02. 06. 2014, První cesta do Aarhusu

Ahoj Dánsko, ahoj Aarhuse, jsem tu. 

A to se mi včera zdálo, že je to pořád ještě jen nějaký sen. Není, čoveče! I když to byla cesta jak blázen. 

neděle 11. května 2014

Sooooo it's official

I thought that love over the internet just does not exist. What a mistake!
On Thursday, May 8 2014, at 10:52 am accurately, certain event confirmed that it does. It really does!
"The One" became dear Mrs. Mette Busk just because of one e-mail where he very personally via an automatically generated text congratulated to me. He also wrote he's so much "happy to inform me that I have been conditionally admitted to one of the programmes offered by Business Academy Aarhus".

image